Lån

Lån er måten privatpersoner kan dekke sine større behov på uten at man skal bruke så mye penger på å spare til noe. Det kan ta veldig lang tid å spare til et hus. Mange av oss vil nok aldri klare å spare nok da husene blir dyrere. Du må med andre ord spare raskere enn prisene går opp i tillegg til at du ikke får noen spesiell rente i banken, blir det et løp mot klokken som du nok aldri kommer til å vinne.

Lån er også måten bedrifter klarer å vokse på. Det er viktig at du som bedrift klarer å vokse til et slikt nivå at du kan tilfredsstillende nok komme deg opp på et nivå som gjør at det er viktig og riktig å ta opp det lånet som du ønsker å ta opp. Det er viktig at du sjekker din private økonomi siden eiere ofte må spytte inn penger når det trengs, og du bør sjekke bedriftens langsiktige strategi slik at du ikke blir sittende fast i feil valg av folk og penger.

Sikrede lån

Når du tar opp lån så kan du velge mellom å gi noen sikkerhet for at du får lov til å ta opp lånet eller at du ikke gir sikkerhet fordi det ikke er noe å gi sikkerhet i. Når du gir sikkerhet så gir du banken din lov til å selge sikkerheten om det skulle gå galt. Det vil si at det fort kan gå skikkelig galt om det skulle være feil med sikkerheten eller andre måten vanskelig. Bankene bruker også mye tid på å sjekke at sikkerheten som du lager er god og har en høy nok verdi slik at du ikke blir sittende uten nok spesiell verdi men du fortsatt har sikkerhet.

Usikrede lån

Du kan også ta opp lån uten sikkerhet. Da slipper du å stille verdien som sikkerhet. Dette er ofte lettere å få til om du ikke har noen verdier, men fortsatt en ok lønn. Det er viktig at du presser renta nedover da lån uten sikkerhet med lav rente kan være vanskelig å oppnå. Hele poenget for banken er å gi deg en rente som er høyere for at de har tatt risikoen med å låne penger til deg. Hva er det som skjer når du tar opp et lån og ikke kan betale renten etter en stund er ikke bra. Da må du enten finne penger et annet sted eller prøve å reforhandle.

Ditt valg

Det er du som tar opp lånet og det er da ditt valg at du tar opp dette lånet. Om du er en type som fortjener dette eller en type som helst skulle gjøre noe annet er egentlig opp til deg. Du må ta et valg om lån er noe du vil ha og i samme åndedrag, hva slags lån du vil ha.