Grønn te
Grønn te er en populær drikke som drikkes over hele verden. Det sies at grønn te skal være et mirakel for både kropp og sjel, og den kommer med mange helsemessige fordeler.
Grønn te er en helt naturlig drikke som i mange hundre år har vært en tradisjonell medisin i Kina. Grønn te er blant annet foreslått til vektreduksjon og for å forebygge mot kreft og hjerte- og karsykdommer.
Generelt om grønn te
Grønn te stammer fra Kina og Japan. Teen er laget av samme plante som de andre variantene av te, Camellia Sinensis. Forskjellen på sort og grønn te kommer av hvordan bladene blir bearbeidet. Grønn te selges over hele verden, både som vanlig tradisjonell te i teposer, og i konsentrert form som kan inntas som et slags kosttilskudd. Det latinske navnet på grønn te er Camellia Sinensis.
Produksjon og oksideringsprosess
Alle de fire hovedtypene av te, både grønn te, sort te, Oolong te og hvit te, kommer fra samme plante, Camellia Siensis. Av alle disse typene er grønn te den teen som er minst oksidert. Bladene på planten blir tørket direkte etter de blir plukket av, og deretter blir de dampet. Denne enkle prosessen bidrar til at bladene beholder den friske grønne fargen.
I tillegg gjør det også at bladene beholder den samme friske smaken som de har når de er ferske. Denne enkle og naturlige prosessen gjør at grønn te har et naturlig høyt innhold av mange essensielle næringstoffer, blant annet antioksidanter. Disse egenskapene bidrar til teens mange helsemessige fordeler.
Hva som skiller grønn og sort te
Selv om både grønn og sort te kommer fra samme plante, er det svært forskjellige både i farge, smak og lukt. Det som skiller disse to typene er hovedsakelig måten de blir produsert på, og det er i denne prosessen de store endringene forekommer.
Som nevnt over blir bladene til grønn te tørket rett etter de har blitt plukket, og deretter blir de dampet. Sort te går gjennom en annerledes prosess. Sort te blir laget ved at bladene fra planten Camellia Sinensis, tørkes og deretter knuses. Etter dette skal bladene gjære i noen timer. Etter dette blir bladene tørket en siste gang, og helt til slutt blir de sortert. Denne prosessen gir teen sin sorte og mørke farge.
Det som skiller sort te fra grønn er hovedsakelig fargen, i tillegg har den en sterkere smak enn grønn te og inneholder også mer koffein. Sort te er svært populært både i Europa og i Amerika.
Koffeininnhold i grønn te
Grønn te har et naturlig innhold av koffein. Mengden av koffein som er i teen vil variere utifra hvilken type man kjøper og kvaliteten på teen. Det er normalt at en kopp med grønn te inneholder rundt 25-30 mg koffein. Dette er et ganske lavt innhold dersom man sammenligner det med en kopp kaffe som kan inneholde alt fra 100-200 mg per kopp.
Helsefordeler med grønn te
Grønn te har et naturlig høyt innhold av antioksidanter og mange andre stoffer som har en positiv virkning på helsen. Det sies at grønn te har svært mange helsemessige fordeler og det er trolig en av hovedgrunnene til at grønn te har blitt så populært som det har blitt.
Virker forebyggende mot kreft og hjertesykdommer
Det har lenge vært forsket på sammenhengen mellom kreftforebygging og grønn te. Mange forskere mener at et moderat inntak av grønn te kan bidra til å beskytte mot et spesielt enzym som finnes i de fleste typene av kreft. Det er også noen studier som har vist at grønn te kan bidra til å stanse veksten av kreftcellene slik at det gir en krefthemmende virkning.
Det er viktig å understreke at det ikke kan vises til sikre resultater som viser en klar sammenheng mellom kreftforebygging og grønn te, og det mangler sikker dokumentasjon for å sikre at grønn te kan forhindre og forebygge mot kreft.
Grønn te inneholder også stoffet EGCG, som kan hindre at cellene i hjertet og hjernen dør etter et hjerteanfall. Stoffet har også vist seg å virke positivt ved at det hjelper friske celler å bygge seg opp slik at man raskere blir frisk. Det finnes også grunn til å tro at grønn te kan bidra til at kroppen blir mindre mottakelig ovenfor hjertesykdommer.
Motvirker sykdommer
Grønn te inneholder antivirale stoffer. Disse stoffene er med på å påvirke hvordan ulike virus sprer seg rundt i kroppen vår. Grønn te kan derfor bidra til å beskytte og motvirke mot eventuelle sykdommer som for eksempel influensa eller forkjølelse. Det er flere forskere som hevder at en moderat mengde med grønn te om dagen kan bidra til å forebygge mot forskjellige virussykdommer, dette gjelder særlig hos barn.
Grønn te for vekttap
Det er ikke uvanlig å finne grønn te som en del av innholdslisten på ulike slankeprodukter, dette kommer av at det kan øke fettforbrenning hos oss mennesker. Grønn te kan virke positivt dersom man ønsker å gå ned i vekt.
Teen bidrar til å øke stoffskiftet i kroppen og dermed kan det bidra til å gå ned i vekt. Katekin er en stor grunn til at grønn te har denne virkningen og det er dette næringsstoffet som trolig er med på å øke fettforbrenningen. Katekin er et av hovednæringsstoffene i grønn te.
Moderate mengder
Det er viktig å passe på at man ikke konsumerer for store mengder av grønn te selv om den trolig har mange helsemessige egenskaper. Grønn te inneholder polyfenoler. Disse stoffene har vist seg å virke forebyggende mot blant annet hjertesykdommer, men ved for stort inntak av disse stoffene kan de føre til alvorlige skader på nyrer og lever.
Det er anbefalt å drikke to kopper med grønn te om dagen, og forskning kan vise til at man kan drikke helt opp til 10 små kopper per dag uten at man risikerer lever og nyreskader. Dersom man tar ulike tilskudd som baserer seg på grønn te, må man være ekstra forsiktig med hvor stort innhold man får i seg. Ved slike tilskudd skal det ikke mye til før man har fått i seg alt for mange polyfenoler i forhold til det man får i en normal kopp.